Har ni tänkt på den här statistiken?

Hej på er. Hoppas påsken har varit bra med diverse proteinfyllda påskägg:))

Läste för ett tag sedan, på websidan (www.ingoalmag), om annorlunda statistik. Vi vet ju om att statistik är ganska viktigt för en målvakt. Speciellt för äldre målvakter som letar ny klubb och skall förhandla fram nya kontrakt osv. Dock säger inte statistiken jättemycket om vad det är för målvakt. Det är extremt mycket som saknas när man bara tittar på GAA (snittinsläppta mål) eller SVS% (räddningsprocent). Men för dem som inte är så insatta i spelet eller inte känner till så mycket om målvakter, ger detta (tycker dem), en hyfsad bild av honom/henne. Förhoppningsvis är en målvaktstränare med i bilden då det gäller scouting av nya målvakter. Dock är det inte alltid så.

Tillbaka till artikeln om annorlunda statistik. (www.ingoalmag.com)

Statistik på hur många matcher en målvakt vinner efter att ha gjort en riktigt dålig match.  – Mycket viktigt att se hur ofta en kille/tjej kan komma tillbaka efter ett nederlag. Detta säger mycket om den mentala styrkan att kunna lägga saker bakom sig och gå vidare. Det hade varit mycket intressant att mäta detta.

Statistik på hur många mål man släpper in i numerärt underläge. -Hur många mål släpper du när du är en man mindre. Spelar laget och målvakten bra med en man mindre på banan kommer detta ge väldigt många poäng.

Statistik på vad som händer när målvakten har pucken.  – Jag brukar säga till mina målisar att det viktigaste med klubbteknik är att behålla pucken inom laget. (Inte att kunna skjuta den högt i plexit) Endast två saker händer när motståndarna dumpar ner pucken och målvakten stoppar den.

1) Egna laget får tag i pucken och kan börja anfalla

2) Motståndarna får tag i pucken efter ett misstag av målvakten

Om vi mäter antalet gånger målvakten har pucken och sedan ser hur många gånger egna laget kan börja anfalla så får vi en %-siffra. Mycket intressant.

_________________________________________________________________________

För övrigt roade jag mig med att räkna skott på två lagträningar i förra veckan.

Jag räknade antal skott, skott på mål, skott i mål och skott utanför. Jag räknade bara på ena sidan av träningen av praktiska skäl:)

Så här blev siffrorna:

70% av skotten gick på mål, 30% av skotten gick utanför. Målvakterna hade en SVS% på ca 75%.  Då skall man också veta att skotten var av typen ”friläge”. Alltså inget hot av backcheckande spelare, vinkelskott eller övrigt hinder.
Mycket intressanta siffror eller vad tycker ni?

Nästa blogginlägg kommer att handla om hur många målvaktstränare vill förbättra lagträningar. Missa inte det. 

Lämna en kommentar